Според експерти от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната

...
Според експерти от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната
Коментари Харесай

ISW: Русия прокарва системата сънародници в чужбина за по-нататъшна агресия и хибридни операции

Според специалисти от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) Русия прокарва системата " сънародници в чужбина “, с цел да оправдае по-нататъшната си експанзия и хибридни интервенции, оповестява изданието  " Украинска истина “.

" Изглежда, че Кремъл създава система за узаконяване на статута на така наречен " сънародници в чужбина “, евентуално като част от напъните си да сътвори осведомителни условия за оправдаване на по-нататъшна експанзия и хибридни интервенции в чужбина като " отбрана “ на съветските сънародници “, се споделя в отчета на анализаторите.

Отбелязва се, че генералният шеф на Федералната организация на Руската федерация по въпросите на Общността на самостоятелните страни, " сънародниците “, живеещи в чужбина, и интернационалното филантропично съдействие Евгений Примаков съобщи в изявление за ТАСС, че Россотрудничество създава стратегия " Електронна карта на сънародника “, която ще разреши на " сънародниците “ в чужбина да получат достъп до държавни услуги на Руската федерация, да работят в Русия и даже да аплайват за съветско поданство в бъдеще.

Примаков разгласи, че Русия се готви да пусне пилотна версия на програмата в няколко прилежащи страни и може да стартира да издава първите карти преди края на 2024 година.

По негови оценки Русия има от 20 до 40 милиона " сънародници “ зад граница. Въпреки че анализаторите означават, не е ясно каква формулировка на понятието " съотечественик в чужбина “ употребява Примаков.

В отчета се прибавя, че молдовски и украински публични лица по-рано предизвестиха, че Москва употребява така наречен Руски дом, с цел да предизвиква съветската агитация и да прави " подривна работа “ в чужбина.

Россотрудничество работи по плана " Електронна карта на сънародника “ най-малко от 2021 година, само че към момента не е стартирало програмата, а през юни 2023 година Примаков съобщи, че Москва възнамерява да отвори " сертификационни центрове “ в клетките на " Руски дом “ по целия свят, където " сънародниците “ ще могат да удостоверят самоличността си като част от процеса на кандидатстване.

 

Източник „ Фокус “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР